• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Šta način na koji držite volan govori o vama kao ličnosti?

Kada sledeći put sednete za volan svog automobila, obratite pažnju na to kako ga držite, i proverite da li se vaš stil uklapa u neku od naših devet kategorija. Jer, kako psiholozi kažu, to itekako ima veze jedno s drugim. Pa hajde zajedno da prođemo kroz sve kategorije i vidimo šta način na koji držite volan govori o vama kao ličnosti.

U suštini, to je nešto što kao vozači, svi radimo u automobilu, a da ni ne razmišljamo o tome. Međutim, nova studija otkriva da način na koji držimo volan zapravo govori nešto o vašem karakteru, i načinu vožnje.
Studiju je sprovela kompanija Select Car Leasing, u saradnji sa psihoterapeutkinjom čija je specijalnost Transakciona analiza - Lohani Nur.

Kako ona kaže: „Položaj ruku na volanu svakako odražava vaše raspoloženje i ličnost. Ako ste napeti ili pod stresom, možda ćete držati obe ruke na volanu, sa podignutim ramenima. Ovo takođe može da bude slučaj ako ste asocijalna ličnost. Ako imate opušteniji karakter, verovatnije je da ćete voziti sa jednom rukom na vrhu volana.“

Hajde sada da pogledamo tih devet položaja ruku na volanu, koje je istakla gospođa Nur, i dešifrujmo šta oni znače u smislu tipa ličnosti.

#1. Perfekcionista

Perfekcionista postavlja ruke na volan onako kako ga je instruktor vožnje naučio: na deset do dva. Prema istraživanju, to su osobe koje se drže pravila, vode računa o svakom detalju, i temeljne su u svemu što rade. Dakle, teže perfekcionizmu u svemu, pa i u vožnji.

#2. Minimalista

Minimalista drži jednu ruku na donjem delu volana, oko četiri sata. Oni vole jednostavnost i ne prave dramu od sitnica. Voze lako, ne unoseći se previše, mada daleko do toga da su nesigurni vozači. Naprotiv, to su uglavnom veoma iskusni vozači.

#3. Šef

Šef postavlja obe ruke čvrsto sa svake strane volana. Umesto na četvrt do tri, kako preferiraju instruktori vožnje, njegove ruke su na dvadeset do četiri. Ovo pokazuje da se smatra pouzdanim, odgovornim, i da se najbolje oseća kada sve ima pod kontrolom.

#4. Podržavalac ili, preciznije, onaj koji podržava druge

Podržavalac drži volan na dvadeset pet do pet. On obuhvata volan odozdo, držeći ga prstima. Ovaj položaj otkriva osobu koja je odličan slušalac, podržava prijatelje i porodicu, ali je srećan kada drugi preuzmu vođstvo. Dakle, nije vođa, ali je neko ko je uvek tu, pravi prijatelj i pouzdan član porodice, kao i poslovnog tima.

#5. Opušten tip

Fotografija: https://unsplash.com/photos/woman-holding-steering-wheel-sitting-inside-car-QrhpUZhVq_E

On je toliko opušten, da ne shvata život previše ozbiljno, i izbegava stres kako tokom vožnje, tako i inače. Sa jednom rukom na volanu oko jedan sat, šalje opuštenu i samouverenu poruku ostalim vozačima, kao i svojim saputnicima. Kao da hoće da kaže: “Polako, opustite se i ne brinite, stići ćemo na vreme”.

#6. Avanturista

Avanturista takođe spada u prilično opuštene vozače. Drži jednu ruku na sredini volana, što pokazuje da voli da uživa u životu. Popularan je među prijateljima, voli uzbuđenja i avanture, i ne opterećuje se nepotrebnim sitnicama. To je onaj za koga svi kažu da je kul (cool).

#7. Diplomata

Diplomata je još jedan vozač koji zaboravlja na ono što ga je instruktor naučio. Stavlja obe ruke na volan, ali na njegovu sredinu. Prema istraživanju gospođe Nur, ovo pokazuje da je promišljen i pažljiv. Razmišlja o celokupnoj slici i izbegavaju sukobe. Čak i ako se, neželjeno, nađe u sukobu sa nekim, pokušava da stiša stvari, da sve prođe bez posledica.

#8. Nervozan lik

Toza-nervoza drži volan na četvrt do tri, slično onom kako ga je instruktor naučio. Međutim, umesto da volan drži čvrsto ali opušteno, on ga drži grčevito. Ramena su mu skupljena i stegnuta, gleda pravo i ne trepće. Ovo sve pokazuje da je izrazito anksiozan. Ipak, nije sve kod njega negativno, ima on i pozitivne osobine; odličan je prijatelj, vrlo savestan i temeljan, što je veoma poželjno.

#9. Buldožer

O da, on je suptilan k’o buldožer. Vozi sa jednom rukom na sredini volana, spreman da u svakom trenutku pritisne sirenu. Zauzet je, voli da se za sve pita i da komanduje, i srećan je dok rešava probleme koji se pojave. Drugarčina je, ali ako ste ljubitelj opere i često odlazite u pozorište, on nije lik koji bi voleo da vam se pridruži. To, jednostavno, nije njegov vid zabave.

I za kraj…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/man-wearing-white-crew-neck-shirt-holding-steering-wheel-lrjKKoW42MA

To bi bilo to za ovaj put. Nadamo se da ste se lepo zabavili čitajući, a možda i otkrivajući ponešto o sebi i bliskim osobama. Kada se sledeći put nađete za volanom, pogledajte kako ga vi najčešće držite, pa uporedite sa rezultatima ovog istraživanja.

Kad malo bolje razmislimo, možda u izvesnim situacijama svi možemo da se nađemo u nekoliko kategorija, a ne samo u jednoj, posebno kada ne vozimo svoj, već automobil iznajmljen iz voznog parka neke od rent a car agencija kao što je MMS AutoRent. Različite prilike, zahtevaju i različito držanje, zar ne?

Srećan put želi vam rent a car MMS AutoRent!

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/person-holding-vehicle-steering-wheel-tPxnF8LVNEI

Pročitajte i ove tekstove


Autoindustrija na prekretnici: analiza trenutnih potresa, izazova i novih pravila igre


Autoindustrija na prekretnici: analiza trenutnih potresa, izazova i novih pravila igre
84   0
Autoindustrija, koja je počela skromno krajem 19. veka sa prvom motornom kočijom Karla Benca i čuvenim Modelom T Henrija Forda, prešla je dug put do današnje tehnološki napredne ere. Nekada je automobil bio luksuz dostupan samo bogatima, ali Fordova vizija masovne proizvodnje donela je preokret, učinivši vozila pristupačnijima. Godinama su automobili napredovali od jednostavnih mehaničkih vozila do današnjih sofisticiranih mašina, koje su spoj mehanike, elektronike i digitalnih tehnologija.

Detaljnije

Da li iznajmljivanje vozila može da spasi našu planetu?


Da li iznajmljivanje vozila može da spasi našu planetu?
112   0
Saobraćaj jedan od najvećih izvora ugljen dioksida i ostalih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte koja je odgovorna za klimatske promene. Stručnjaci se slažu da je smanjivanje broja vozila jedan od uslova da se naša planeta spasi. Kako iznajmljivanje vozila može da doprinese tome?

Detaljnije

Kako funkcioniše start-stop sistem u automobilu?


Kako funkcioniše start-stop sistem u automobilu?
307   0
Start-stop sistem u automobilu predstavlja inovativnu tehnologiju koja je dizajnirana da automatski isključi motor kada je vozilo zaustavljeno, i ponovo ga pokrene čim vozač bude spreman da nastavi vožnju. Ovaj sistem je prvenstveno razvijen s ciljem smanjenja potrošnje goriva i smanjenja emisije štetnih gasova, posebno u urbanim sredinama gde vozači često nailaze na semafore i gužve u saobraćaju.

Detaljnije