• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kako funkcioniše start-stop sistem u automobilu?

Start-stop sistem u automobilu predstavlja inovativnu tehnologiju koja je dizajnirana da automatski isključi motor kada je vozilo zaustavljeno, i ponovo ga pokrene čim vozač bude spreman da nastavi vožnju. Ovaj sistem je prvenstveno razvijen sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i smanjenja emisije štetnih gasova, posebno u urbanim sredinama gde vozači često nailaze na semafore i gužve u saobraćaju. Ideja je jednostavna: zašto bi motor trošio gorivo dok automobil stoji u mestu, kada ga se može isključiti i time smanjiti nepotrebnu potrošnju?

Kada se pojavljuje ovaj sistem?  

Prvi put se ovaj sistem pojavio u automobilima još 1970-ih godina, ali je tada bio daleko od standarda i prisutan samo u nekim modelima kao eksperimentalna tehnologija. Međutim, tek sa sve većim fokusom na ekološku održivost i uvođenjem strožih propisa o emisijama štetnih gasova, start-stop sistem je postao široko prihvaćen i ugrađuje se u sve veći broj vozila širom sveta.
Iako ovaj sistem donosi mnoge prednosti, kao što su ušteda goriva i smanjenje zagađenja, istraživanja pokazuju da značajan broj vozača još uvek nije u potpunosti upoznat sa načinom na koji funkcioniše. Neki su skeptični prema njegovoj pouzdanosti ili smatraju da često uključivanje i isključivanje motora može oštetiti komponente vozila. Uprkos  tom reći ćemo "nepoverenju" vozača, proizvođači automobila neprestano usavršavaju tehnologiju kako bi osigurali da start-stop sistem funkcioniše bez problema i doprinese boljem korisničkom iskustvu u vožnji.

Start-stop sistemi u automobilu funkcionišu vrlo jednostavno

Start-stop sistem je tehnologija ugrađena u savremene automobile koja automatski gasi motor kada vozilo stoji u mestu i ponovo ga pokreće kada vozač želi da krene. Ova funkcija je dizajnirana da poboljša ekonomičnost potrošnje goriva i smanji emisiju štetnih gasova, posebno u urbanim sredinama gde se vozači često suočavaju sa onim tipičnim kreni stani gradskim načinom vožnje.

stop star sistemi, automobil

Detaljan opis funkcionisanja sistema:

Dakle, sistem start-stop se oslanja na različite senzore koji prate ključne parametre vozila, uključujući brzinu, temperaturu motora, stanje akumulatora, pritisak na papučice (gasa, kočnice, kvačila) i položaj menjača. Na osnovu podataka prikupljenih sa ovih senzora, sistem odlučuje da li je bezbedno i efikasno isključiti motor.

Stop i start faza :

  • Isključivanje motora ili tzv. stop faza funkcioniše ovako: kada vozač zaustavi vozilo, na primer, prilikom čekanja na semaforu, sistem prepoznaje da nema potrebe za radom motora. Ako su ispunjeni svi potrebni uslovi, poput dovoljno napunjenog akumulatora i adekvatne temperature motora, motor se automatski gasi. Sistem omogućava vozaču da zadrži kontrolu nad vozilom. U slučaju potrebe, vozač može isključiti funkciju start-stop, obično pritiskom na dugme na kontrolnoj tabli.
  • Pokretanje motora start faza, odnosno, kada vozač želi da nastavi vožnju, podrazumeva jednostavno puštanje kočnice (kod automatskih menjača) ili pritisak na papučicu kvačila (kod ručnih menjača) aktivira sistem za ponovno pokretanje motora. Ovaj proces se odvija vrlo brzo, obično za nekoliko milisekundi, kako bi se izbegao zastoj u kretanju vozila. Specijalno dizajnirani starter i alternator omogućavaju brzo i tiho pokretanje motora.

Naravno treba napomenuti, da start-stop sistemi koriste posebno ojačane akumulatore (obično AGM ili EFB baterije) koji su dizajnirani da izdrže veći broj ciklusa pražnjenja i punjenja u poređenju sa standardnim akumulatorima. Starter je takođe ojačan da podnese često pokretanje motora, čime se osigurava dugovečnost sistema i smanjuje potreba za servisiranjem.

Da li ovaj sistem može da uništi motor?

Start-stop sistem, koji automatski gasi motor kada se vozilo zaustavi i ponovo ga pokreće kada vozač pritisne papučicu gasa, obično ne šteti automobilu.
Međutim, važno je napomenuti nekoliko faktora koji mogu da dovedu do problema :

  • Povećano habanje delova: Start-stop sistem povećava broj ciklusa pokretanja motora, što može dovesti do dodatnog opterećenja na komponentama kao što su starter, baterija, i alternator. Proizvođači automobila obično koriste ojačane komponente koje su napravljene da izdrže dodatni stres, ali kod starijih vozila koja nisu originalno dizajnirana za start-stop sistem, potencijalno može doći do bržeg habanja.
  • Baterija i električni sistem: Start-stop sistem zahteva snažniju bateriju i poboljšani sistem za punjenje. Ukoliko baterija nije u optimalnom stanju ili nije specifično dizajnirana za vozila sa start-stop tehnologijom, može se brže trošiti, što može prouzrokovati probleme sa pokretanjem motora.
  • Učestalost pokretanja motora: U vrlo frekventnim uslovima vožnje, gde se motor često gasi i ponovo pokreće, može doći do povećanja opterećenja na motoru. Međutim, savremeni motori su dizajnirani da izdrže ove cikluse bez značajnog negativnog uticaja na dugovečnost.

automobil, start stop sistemi

Zaključak:

Ovaj sistem je dizajniran sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, posebno u urbanim uslovima vožnje gde se često staje i kreće. U suštini, ako se pravilno koristi i ako su komponente vozila odgovarajuće, start-stop sistem ne bi trebao da uništi motor automobila. Ključno je redovno održavanje vozila i korišćenje originalnih delova, kako bi se obezbedila optimalna funkcionalnost ovog sistema.

Fotografije :

https://unsplash.com/photos/person-sitting-in-mercedes-benz-driver-seat-nw6xREmkXkg

https://unsplash.com/photos/a-couple-of-cars-that-are-sitting-in-the-street-N7RPaQW9QVY

https://unsplash.com/photos/black-audi-r8-parked-beside-road-aiwuLjLPFnU

Pročitajte i ove tekstove


Autoindustrija na prekretnici: analiza trenutnih potresa, izazova i novih pravila igre


Autoindustrija na prekretnici: analiza trenutnih potresa, izazova i novih pravila igre
85   0
Autoindustrija, koja je počela skromno krajem 19. veka sa prvom motornom kočijom Karla Benca i čuvenim Modelom T Henrija Forda, prešla je dug put do današnje tehnološki napredne ere. Nekada je automobil bio luksuz dostupan samo bogatima, ali Fordova vizija masovne proizvodnje donela je preokret, učinivši vozila pristupačnijima. Godinama su automobili napredovali od jednostavnih mehaničkih vozila do današnjih sofisticiranih mašina, koje su spoj mehanike, elektronike i digitalnih tehnologija.

Detaljnije

Da li iznajmljivanje vozila može da spasi našu planetu?


Da li iznajmljivanje vozila može da spasi našu planetu?
112   0
Saobraćaj jedan od najvećih izvora ugljen dioksida i ostalih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte koja je odgovorna za klimatske promene. Stručnjaci se slažu da je smanjivanje broja vozila jedan od uslova da se naša planeta spasi. Kako iznajmljivanje vozila može da doprinese tome?

Detaljnije

Šta način na koji držite volan govori o vama kao ličnosti?


Šta način na koji držite volan govori o vama kao ličnosti?
134   0
Kada sledeći put sednete za volan svog automobila, obratite pažnju na to kako ga držite, i proverite da li se vaš stil uklapa u neku od naših devet kategorija. Jer, kako psiholozi kažu, to itekako ima veze jedno s drugim. Pa hajde zajedno da prođemo kroz sve kategorije i vidimo šta način na koji držite volan govori o vama kao ličnosti...

Detaljnije