• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Auto gume bez vazduha – fantazija ili pogled u budućnost?

Ako vam je ikada, tokom vožnje, pukla guma, možda ste se zapitali zašto gume na vašem automobilu moraju da budu ispunjene vazduhom?! Čini se nelogičnim praviti gume od mekog materijala koji lako može da se probuši, pocepa ili ošteti. Ali, koje druge opcije trenutno imate? A upravo to je tema ovog teksta, dakle, da li su auto gume bez vazduha – fantazija, ili pogled u budućnost?

Alternativa tradicionalnim gumama ispunjenim vazduhom već neko vreme se razvija. Gume bez vazduha, ili ne-pneumatske gume, zameniće vazdušni pritisak gustim polimernim žbicama koje podržavaju težinu vozila bez raspadanja.

Ovakve gume ponekad se koriste na golf kolicima, ATV (Autonomna Transportna Terenska)  vozilima, građevinskoj opremi i vozilima za održavanje travnjaka. A njihova glavna prednost je to što ne mogu da "puknu" i ispuste vazduh.

Iako gume bez vazduha nisu potpuno imune na oštećenja na putu, mnogo je teže da iznenada otkažu tokom vožnje. To znači da više nema potrebe za rezervnim gumama, dizalicama i prljanjem ruku negde pored puta. Takođe, pri proizvodnji novih pneumatika koristiće se mnogo manje gume.

Ovo zvuči sjajno, zar ne? Pa zašto još uvek nemamo gume bez vazduha za putnička vozila? Zašto su trenutne gume takve kakve jesu? Ko proizvodi gume bez vazduha? Ali, polako…

Problemi sa gumama bez vazduha

 

Da bismo razumeli zašto su razvoj i primena guma bez vazduha tako teški, moramo da pogledamo kratku istoriju pneumatskih guma. Gume ispunjene vazduhom su prvobitno stvorene i patentirane 1847. godine od strane škotskog inženjera Roberta V. Tompsona, a bile su namenje za korišćenje na biciklima.

Bicikli su ranije koristili točkove od pune gume koji su bili teški i neudobni. Guma je bila mnogo tvrđa od vazdušne, pa bi vozač odmah osetio neravnine ili nepravilnosti na putu.

Kako se guma dalje razvijala i na kraju koristila za vozila, postalo je standardno da ima spoljašnji gumeni omotač koji štiti unutrašnju cev ispunjenu vazduhom. Ovaj dizajn je bio jeftin, optimizovan za udobnost na putu, i efikasan za popravku i zamenu. Ako bi se guma probušila, bilo je prilično lako popraviti je, zakrpiti i, ako je potrebno - zameniti.

Efikasno rešenje za gume bez vazduha bi moralo da se bavi problemima udobnosti na putu i ergonomije, a da pritom ne bude preskupo. Veliki proizvođači guma, Bridgestone i Michelin, razvijaju rešenja za gume bez vazduha (Tweel airless radijalne gume za komunalna vozila) koja izgledaju impresivno, sa veoma jedinstvenim unutrašnjim mrežama koje mogu da podnesu velika opterećenja, bez neujednačene raspodele težine.

Međutim, trenutne iteracije imaju nekoliko problema…

 

Fotografija: https://www.youtube.com/watch?v=5c8xDZUNPtw&ab_channel=InsiderCars (Screenshot)

# Gume bez vazduha moraju da budu mnogo veće od guma ispunjenih vazduhom, kako bi podržale težinu vozila. Više kontakta sa putem znači veći otpor i lošije rukovanje i potrošnju goriva.

# Gume bez vazduha imaju problema sa udobnošću vožnje, slične onima kod punih guma na biciklima iz 1800-ih. Ne funkcionišu dobro na neravnim površinama ili lošim putevima.

Pošto su gume bez vazduha potpuno izrađene od gume, toplota koja nastaje zbog trenja na putu ne može se tako lako raspršiti kao kod guma sa vazduhom. Iako vaša guma bez vazduha možda neće pući, mogla bi da se pregreje. A putni otpad može lako da se zaglavi u kompleksnim žbicama guma bez vazduha, i pocepa, ili oslabi gumu iznutra.

Ipak, gume bez vazduha se aktivno istražuju i testiraju, i rešenje bi moglo biti pronađeno u narednoj deceniji. Očekuje se da će gume bez vazduha zahtevati malo ili nimalo održavanja u prvih 50.000 kilometara. Takođe, smanjiće količinu gume koja se odbacuje zbog pucanja, jer se očekuje da će gume bez vazduha moći da se popravljaju. Michelin procenjuje da bi ovo moglo da uštedi čak 200 miliona guma koje se odbacuju svake godine. Malo li je?

Bezbednije gume

 

Ako vam je najprivlačnija stvar kod guma bez vazduha to što ne morate da se nosite sa iznenadnim pucanjem na putu, postoji nekoliko alternativa koje su trenutno dostupne na tržištu i koje vam mogu biti zanimljive.

Recimo, run-flat gume vam omogućavaju da nastavite vožnju još neko vreme nakon što je guma probušena — bez potrebe za rezervnom. One imaju unutrašnju strukturu sličnu gumama bez vazduha, koja može da podrži težinu vozila još neko vreme. Na njima ne možete da se vozite zauvek ali, trebalo bi da izdrže dovoljno dugo da stignete do vulkanizera, ili bar sigurnog mesta.

A za najbolje moguće performanse guma, preporučujemo da uvek kupujete nove, nekorišćene gume, koje su odgovarajuće veličine za vaše vozilo.

I na kraju…

 

Fotografija: https://www.youtube.com/watch?v=5c8xDZUNPtw&ab_channel=InsiderCars (Screenshot)

Ono što možemo da vam savetujemo je da pratite razvoj guma bez vazduha u narednih desetak godina. Nove tehnologije se stalno razvijaju, tako da bi u budućnosti moglo da se dođe do rešenja svih navedenih problema. A dok budućnost ne stigne, vozićemo onako kako smo navikli, menjajući gume u idealnom slučaju dva puta godišnje, u proleće i jesen.

U svakom slučaju, sa nama ne morate da brinete. Gume na automobilima iz voznog parka rent a car agencije MMS Auto redovno se menjaju i održavaju, tako da ćete biti sigurni, i moći ćete da bezbrižno uživate u vožnji.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://www.youtube.com/watch?v=5c8xDZUNPtw&ab_channel=InsiderCars (Screenshot)

Pročitajte i ove tekstove


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju
74   0
U svetu u kome sve postaje brže i dinamičnije, gde nas tempo života često primorava da zaboravimo na uživanje u trenutku, putovanja postaju jedan od retkih predaha i prilika za beg od svakodnevice. A MMS rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju je počela da se podrazumeva. 

Detaljnije

10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI


10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI
208   0
Karavani su traženi zbog svoje prostranosti, praktičnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti. O kakvim se to vozilama radi i koji modeli karavana se najviše iznajmljuju u srpskim rent a car agencijama?

Detaljnije

Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?


Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?
100   0
Potraga za novim gumama je ličan proces, a više je faktora koji mogu uticati na vašu odluku, pri čemu je vreme - ključan faktor. Zato u ovom tekstu objašnjavamo prednosti i razlike između letnjih, zimskih, i guma za sve sezone, kako bismo vam pomogli da se odlučite koje da odaberete, odnosno koja je opcija - najbolja za vas. Jer, uskoro će 1. novembar, dan kada u Srbiji svi treba da na svojim automobilima imamo - zimske gume...

Detaljnije